Bez práce nejsou koláče, ani divoká noc v baru

11., 12. a 13.6.2012
Už je to týden a půl, co jsem v Americe. Pořád tak nějak očekávám nějaký emoční kolaps, kdy se dostaví stesk po domově a po rodině. Většina lidí totiž už má za sebou nějaké to stýskání a slova o tom, jak jim kdo chybí a jak by byli radši už doma. Já zatím ještě žádnou krizí neprošla. Nejspíš je to proto, že si s mamkou píšu každý den na chatu u Gmailu a dozvídám se tak všechny novinky. Přes Facebook si zase píšu s přáteli, informuju ostatní o svých zážitcích a můj den je tak nabitý událostmi, že na nějaké to stýskání nemám čas a ani energii.

Pamatuju si, že před dvěma roky, když jsem tu byla poprvé, to bylo tak nějak podobně. První jakés takés emoční zhroucení na mě přišlo až po měsíci. Nevím, čím to je. Nejspíš nejsem na rodinu a domov tak fixovaná jako jiní. Samozřejmě mi všichni chybí, ale asi jsem už tak nějak vnitřně připravená po dostudování zvednout kotvy a odstěhovat se.

V některých věcech možná nejsem úplně samostatná, ale v jiných se o sebe zase dokážu postarat. Přece jenom zkušenost ze zahraničí, kde je člověk odkázán spíš jen sám na sebe, je k nezaplacení. Člověk se tak sám o sobě dozví dost zásadních věcí. Tak například taková angličtina. Když nebudete mít to štěstí a v kempu se neobjeví nějaký další člověk z vaší země, se kterým si budete moci čas od času pokecat v češtině, zůstanete odkázáni jen na angličtinu. Jinak se se zbytkem lidí totiž nedomluvíte.

Ze začátku v sobě budete mít jakýsi blok, kdy sice díky rokům stráveným učením se cizího jazyka, budete z větší části domorodcům rozumět, ale nebudete moci sami odpovídat, či jinak reagovat. Tohle je úplně normální jev. Před dvěma lety jsem ho měla taky. Rozuměla jsem docela dobře, i přes to množství rozličných přízvuků ze všech koutů světa, ale nemohla jsem se rozhoupat a začít sama mluvit.

To je právě ta potíž s výukou cizích jazyků na školách. Ačkoliv se učitelé snaží v hodinách s žáky komunikovat v angličtině, moc to nefunguje. Nemluvím tady o jazykových školách, protože tam jsou přece jenom na ten jazyk zaměření, ale mám na mysli naše klasické vyučování cizích jazyků. Ať už jde o základní, střední nebo i vysoké školy. Většina z toho prostě stojí za prd. Nic vás tolik nenaučí, jako pobyt v cizině. Nejen že se toho naučíte mnohem víc, než ve škole a když už nebudete vědět, jak se co řekne, pořád existují ruce a nohy… a pantomima, ale taky si to mnohem víc užijete.

A nezáleží na tom, na jaké úrovni vaše angličtina je, vždycky se zlepší a vždycky se nějak domluvíte. Kdyby to nebyla dražší záležitost, doporučila bych všem, aby se alespoň jednou vydali do Ameriky na léto, pracovat. Nejen že tak poznáte jinou kulturu a jiné lidi, ale většině spadnou růžové klapky z očí. Většina lidí si totiž Ameriku (potažmo i Británii) představuje jako Zemi zaslíbenou, kde je všechno super a všichni jsou mnohem víc super, než u nás doma.

Někdy bych si přála, aby Češi byli taky takoví patrioti, jako jsou Američané. Aby byli hrdí na svou zemi, aby se nebáli projevit svou národnost, aby se nestyděli, že jsme malý stát uprostřed Evropy, o kterém si 80% lidí stále myslí, že jde o Československo a to pouze v případě, že ví, co to to Československo vůbec je, aby byli pyšní na náš jazyk a nesnažili se neustále připodobnit Američanům, Britům či jiným národnostem. Z toho pramení také má averze na cpaní angličtiny do všeho možného, protože to je prostě cool. Není. Je to hloupé. Angličtina je fajn, ale všeho s mírou.

Jenže tohle se nejspíš u nás už nezmění. Přece jenom máme za sebou docela krušnou historii a užili jsme si toho dost. Není se pak čemu divit, že nás dokáže spojit leda tak Mistrovství světa v hokeji, to jsou pak patrioti všichni a česká vlajka nesmí nikde chybět. To Američani mají svou vlajku hrdě vztyčenou na skoro každém domě. Dům vedle domu, americká vlajka, někdy také portorikánská, či mexická. Tuhle část amerického života mám třeba ráda. Jiné aspekty mi třeba vadí, ale o tom jindy… Zase jsem se nějak rozkecala a nedostala jsem se k tomu, k čemu jsem vlastně chtěla.

Práce v kempu hezky utíká a zatím nemám pocit, že by se vlekla. Jen si začínám uvědomovat, že jsem nejspíš Maďarky přecenila. Začíná se opakovat stejný scénář, jako před dvěma lety. Tři holky v kuchyni, jedna z nich jsem já… a vždycky jsem ta třetí do počtu, protože mě nebaví nakrucovat se před kluky, kteří toho rozumu moc nepobrali a většinu času vám jen civí na prsa, než aby si s vámi popovídali (ne všichni, ale 50% ano), opíjet se do němoty a dělat další skopičiny… a letos nově… kouřit jako starý havíř. Nejspíš podle novodobých měřítek nejsem dostatečně cool :D

Navíc začaly být Maďarky v práci hodně lenivé, takže aby bylo vše hotovo, pracuju kolikrát i za ně a večer jsem utahaná jako to kotě. Nechce se mi pak dělat lautr nic. Ani psát zážitky, ani sepisovat recenze, mnohdy ani číst. Jen bych ležela a spala… a když zazvoní budík, že je čas na práci, přijde mi to jako mžik oka. Doufejme jen, že se to takhle nepovleče celé léto. Sice bych velice uvítala několik kilo dolů, ale udřít k smrti se mi taky nechce.

Každopádně se po několika dnech konečně dočkám dne volna. Nejsem si teď stoprocentně jistá, jak to funguje u Američanů v práci, předpokládám, že pracují stejně jako my, tedy 5 dní práce, 2 dny volna o víkendu. Ovšem tady v kempu fungujeme na principu 6 dní práce, 1 den volna. Protože kemp pro děti ještě oficiálně nezačal, máme první dva týdny hromadné volno všichni vždycky jeden určený den. Až přijedou děti, budeme mít volno každý jinak, aby kemp mohl normálně fungovat.

Tentokrát jsme ovšem dostali také noc volnou. To znamená, že můžeme na noc opustit prostor kempu, pokud budeme chtít. Večerka je ovšem v jednu ráno, kdy musíme být zase zpátky. Morris je malé město, kde je velké prd, takže se za zábavou musí jet do sousedních měst. Přesněji řečeno do baru. A jak se zdá, counseloři si za všechny ty roky oblíbili jen dva bary. Dittos a jeden mexický bar, jehož název si nepamatuju. Minule jsme dost často chodili do toho mexického, kde míchali dost dobré a silné margarity a tequila tekla proudem. Ne, že bych jezdila často, byla jsem asi jen dvakrát, protože tam člověk utratí až moc…

Pro první noc volna zvolili Dittos, takže se všechna omladina z obou kempů objevila v jednom pidi americkém baru, jaký znáte z filmů. Naprostá klasika. Když jste si chtěli něco objednat, museli jste samozřejmě ukázat průkaz totožnosti, což byla docela legrace, protože většinou chtěli vidět řidičák a ten náš, evropský, je pro ně poněkud matoucí. V Americe je povolený věk pro popíjení alkoholu 21. Samozřejmě že plno counselorů těch 21 nemá, takže popíjejí jen, pokud jim starší něco koupí.

Já si dala nějaký míchaný drink v takovém typickém džbánu, později pak už jen sklenice s míchaným nápojem. Byla jsem pěkně líznutá. Moc jsem toho nejedla a byla jsem unavená z práce. Ale první noc v baru jsem si nemohla nechat ujít a nechtěla jsem trhat partu. Cesta do baru byla dosti riskantní, protože se nás do dodávky nasoukalo 15. Seděli jsme i na sobě :D

Z baru jsme se ovšem já, Naz a Sarah vytratily s Mikem, Mikem a Timem, v Timově autě někdy okolo půl jedenácté. A udělali jsme dobře, protože pak se většina osazenstva nezřízeně ožrala. Na druhý den z toho byl tak trochu problém, hodně domlouvání pro největší ožraly a kupodivu první vyhazov v holčičím kempu. Jedna counselorka se prý nezřízeně opila. Kdo ví, co je na tom pravdy, protože Kris Ebner, dcera majitelů kempů, která pracuje jako ředitelka dívčího kepu, vládne tvrdou rukou a hodně přehání.

Byla to ale nezapomenutelná akce, kde se navázala nová přátelství a utužily vztahy. A to je vždycky potřeba.

Syki

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Mám takovej dotaz - když to všechno sečteš dohromady, kolik tě takovejhle pobyt se vším všudy zhruba stojí?

Margareta řekl(a)...

Je docela vtipné, že máš averzi ke "cpaní angličtiny do všeho možného", ale v článku se minimálně dvakrát objevilo slovo cool. :D Ale to neber nijak zle, jinak píšeš moc pěkně a čtivě a vůbec, celý blog na tohle téma je moc zajímavý. ;)

Syki řekl(a)...

Margareta: Když už poukazuješ zrovna na slovíčko cool, tak právě toto slovo se v našem slovníku usadilo už pěkně dlouho a používá se ve všeobecné mluvě, i když je původem anglické. Navíc je pro mě osobně dost složité odpoutat se od angličtiny, kterou tu používám 24 hodin denně a přejít plynule do češtiny, aniž bych sem tam stejně nenapasovala anglické slovo. Ale chápu.

Všeobecně jsem to ovšem myslela tak, že je většina mladistvých až přespříliš posedlá čímkoliv americkým či anglickým a tak to cpe všude. Chápu to, taky jsem bývala zabouchlá do čehokoliv britského, ale v současné době jsou mé priority jinde. Proto mi to leze na nervy.

Syki řekl(a)...

Anonymní: Pokud jde o financování, liší se to agentura od agentury, k tomu jestli je to první rok, druhý, cena letenky podle toho, jak dlouho budeš pracovat a pak i cestovat. Těžko říct. Před dvěma lety mě to v přepočtu stálo asi takových 40 tisíc.

Anonymní řekl(a)...

Velky vybeг tονaгu na eѕhoρe wωw.
korox.sk v κаtegorii playstatіon hry ,
ps3 hry, napriklad PS3 - The Godfatheг 2, PЅ3 - Resistanсe 2 -
ΡLATIΝUϺ, PS3 - Сaгniѵal Island.
Here is my site :: playstation hry , ps3

Okomentovat